A Magyar Közlöny 282. számában megjelent a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVIII. törvény 2021. január 1-jétől fontos változásokat vezet be a felnőttképzésben, ami szinte valamennyi munkáltatót érint.

A legfontosabb változások:

  • Január 1-jétől a munka és tűzvédelmi oktatások kikerülnek a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban ) hatálya alól, pontosabban az Fktv. előírásait nem kell alkalmazni a munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásokra, képzésekre.
  • Az új szabályok szerint már nem minden belső képzés minősül felnőttképzésnek. Az Fktv csak azokra vonatkozik, amelyet a munkáltató
  1. nem üzletszerű gazdasági tevékenység keretében,
  2. - a jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés kivételével – összesen hat óra időtartamot meghaladó mértékben,
  3. a saját, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény 4. § (2)-(6) bekezdése szerinti partner- vagy kapcsolódó vállalkozás, illetve beszállítójának foglalkoztatottja részére szervez.
  • A felnőttképzési tevékenységre irányuló bejelentésnél már nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ha a felnőttképző kizárólag (a szakmai képzés vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatás alá nem tartozó) belső képzést szervez és e felnőttképzési tevékenységét ingyenesen végzi.
  • A képzések adatainak jelentésében nagy könnyítés, hogy a belső képzések esetén, már elegendő csak negyedévente adatot szolgáltatni a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe.
  • Csökken a kezelt adatok mennyisége is. Többek között nem kell nyilvántartani, illetve bejelenteni a továbbiakban a résztvevők TB azonosítóit, adóazonosítóit, lakcím adatait, telefonszámait stb.

A fentieken felül még sok változást hozott a módosítás, ezért mindenképpen javasoljuk az Fktv. január elsejétől hatályos szövegének tanulmányozását, illetve, ha úgy gondolja segítségre van szüksége a témában, bizalommal forduljon szakembereinkhez!