Kommunikáció és érdekérvényesítés,

stressz és hibázás

 

Az egynapos tréningünket azon szakemberek számára ajánljuk, akik alaposabb ismeretet szeretnének kapni a kommunikációs témakörében. A stressz tényezők működési mechanizmusát, romboló hatását és csökkentési lehetőségeit megismerve hatásosabban védekezhetnek a mindennapokat átszövő, egészségünket károsító kór ellen.

 

A képzés négy 90 perces blokkban ad át olyan ismereteket, amelyek a résztvevők segítségére lesznek a mindennapos munka és az azzal kapcsolatos kommunikáció során. A sikeres érdekérvényesítéshez szükséges alapvető kommunikációs és tárgyalástechnikai tudnivalókkal kezdjük, majd ezeken keresztül érkezünk el a stressz enyhítéséig és a hibázás visszaszorításáig.

 

Szakmai kompetencia fejlesztés:

Kommunikáció és érdekérvényesítés,

stressz és hibázás

 

Az OMKT Kft. tapasztalt kommunikációs szakember bevonásával szakmai felkészítő előadást tervez, ahol a résztvevők konkrét kérdéseikre is választ kapnak.

 

fontosabb témakörök az előadás során:

 

1. blokk: A kommunikáció alapjai és befolyásoló ereje

Az első blokk a hétköznapok során tapasztalható kommunikációs jelenségekről szól. Azokról a tendenciákról, amelyek a munkabiztonság egyik létfontosságú tényezőjévé teszik a hatékony kommunikálás képességét. A munkabiztonsággal és munkavédelemmel foglalkozó szakemberek alapvető munkaeszköze a saját kommunikációs repertoárjuk, ezért ez a blokk áttekinti például a szóbeli kommunikáció és a testbeszéd összefüggéseit, és elválasztja a valóságot a népszerű sajtóban terjengő pletykáktól. Való életből vett példákon mutatjuk be azt a meghatározó erőt, amellyel a kommunikációnk módja és kivitelezése döntő mértékben befolyásolja a mindennapi sikereinket és kudarcainkat.

 

2. blokk: Önérvényesítés és tárgyalástechnika

A második blokk konkrétabb szintre viszi a kommunikáció tudományt. Bevezetőt nyújt a mindennapi tárgyalásaink szerkezetébe és pszichológiájába. Annak érdekében, hogy a munkabiztonsággal foglalkozó szakemberek az egyre nehezedő szakmai és politikai körülmények között is magabiztosan érvényesíthessék az érdekeiket, szükség van bizonyos tárgyalástechnikai ismeretekre. A kéregető hajléktalanokkal folytatott beszélgetéseinktől a nagyobb jelentőségű munkabiztonsági ügyek tárgyalásáig terjedő skálán mutatjuk be, hogy milyen általános jellegzetességei vannak a tárgyalásnak a munka és a magánélet hétköznapjaiban. Abban segítünk, hogy elmélyítsük a résztvevők meglévő tudását, és hogy az új ismeretek mellett a meglévőket is ösztönös szintről tudatos szintre emeljük.

 

3. blokk: A stressz hatása lelki, fizikai állapotunkra, és a munkánkra

Minden felelősségteljes tevékenység – a családfenntartástól a munkabiztonságig – folyamatos stresszel jár. Fontos tudni, hogy mi okoz stresszt, mik a tünetei és a következményei. Az is lényeges, hogy ismerjük a saját határainkat és érdekeinket. Valahol megálljt kell parancsolni a stressznek, ehhez pedig ismernünk kell a saját reakcióinkat. Ez a blokk betekintést nyújt a stressz alapvető pszichológiájába, a gondolkodásunkra, ítélőképességünkre gyakorolt hatásaiba, valamint a médiában és az Interneten terjengő hamis információkba. Szót kerítünk arra is, hogy a stressz kezelése miért általános életvezetési kérdés, és miért nem léteznek egyszerű, gyors megoldások a megszüntetésére.

 

4. blokk: A hibázás okai és mechanizmusai

Az előző három blokk ismeretében rátérhetünk arra, hogy a megtárgyalt tényezők hogyan generálnak hibákat a mindennapi magánéletben és a munkavégzésünkben. Megvitatjuk azokat a legfőbb tényezőket, amelyek a munkabaleseteket okozó hibáinkat okozzák. A stressztől, a kiégéstől, gyenge motivációtól a fáradtságon és az önbecsapáson át egészen a pánikreakciókig sok minden olyasmiről beszélünk, ami hibás döntések meghozatalához, így balesetekhez, halálesetekhez vezethet a munka világában és a magánéletben. Igyekszünk támpontokat adni ahhoz, hogy milyen stratégiákkal érdemes a megelőzés nehéz feladatának nekilátni.

 

A tanfolyam további részleteiről érdeklődni az alábbi elérhetőségen lehet:

omkt@omkt.bme.hu