Az Európai Munkavédelmi Ügynökség jövőre induló, 2018-2019-es kampánya elsősorban a veszélyes anyagokról fog szólni, ezzel pedig célja, hogy az uniós munkahelyeken növelje a tudatosságot, és előmozdítsa a megelőzés kultúráját, valamint konkrét munkavállalói csoportokat szólítson meg.

A kampány célkitűzései a következők:

- Felhívni a figyelmet a veszélyes anyagokkal  járó kockázok megelőzésének jelentőségére, segíteni a gyakori tévhitek eloszlatásában.

- Gyakorlati eszközökre vonatkozó információk nyújtásával és lehetőséget teremtve a helyes gyakorlatok megosztására előmozdítani a kockázatértékelést, különösen szem előtt tartva az alábbiakat:

a veszélyes anyagok jelenlétének felszámolása vagy helyettesítése a munkahelyen

a megelőző intézkedések hierarchiába rendezése (azaz a jogszabályban előírt hierarchia betartása annak érdekében, hogy  mindig a leghatékonyabb intézkedéstípus kerüljön kiválasztásra).

- Növelni a tudatosságot a munkahelyi rákkeltő anyagoknak  való kitettség kockázatairól a helyes gyakorlatok cseréjének támogatásával; az EU-OSHA az EU karcinogén anyagokra vonatkozó ütemterve iránt elkötelezett egységokmány aláírója.

- Infomáció nyújtása és jó gyakorlatok terjesztése speciális szükségletekkel rendelkező, vagy magasabb munkahelyi kockázatoknak kitett dolgozók számára . E munkavállalói csoportok közé tartoznak:

a nők

a migráns munkavállalók

a fiatalok

a magasabb kockázatú ágazatokban dolgozó munkavállalók

az ideiglenes munkavállalók és az informális gazdaságban dolgozók.

- Figyelemfelhívás a már létező, dolgzók biztonságát előíró jogi előírásokról, valamint a téma politikai irányvonalainak fejlődéséről.

További információk: Osha.europa.eu